Kronik Venöz Hastalıklar
Sürekli ayakta durmak veya oturmak, kanın kalbe akışını zorlaştırır. Bu durum, düzgün çalışmayan damar kapakçıkları ile karakterize edilen venöz yetersizliğe yol açabilir. Venöz geri akış bozulur ve kan damarlarda birikebilir.
Ortalama boyuttaki bir yetişkinin yaklaşık 4 ila 6 litre kanı vardır ve bu kan günde yaklaşık 1500 kez vücut boyunca pompalanır. Günde yaklaşık 7000 litre kanın kalbe geri dönmesi gerektiğinde, kalp ve venöz sistem zor bir görevle karşı karşıyadır. Üstelik bu sırada yerçekiminin de aşılması gereklidir ki kan yukarıya pompalanabilsin.
Bacak damarları çeşitli nedenlerle genişleyebilir; damarlardaki yüksek tansiyon bunlardan biridir. Bacak damarları genişlediğinde, damar kapakçıkları düzgün kapanamaz. Venöz reflü, kanın aşağıya doğru akarak damarda birikmesiyle oluşur.
Sürekli venöz reflü ve venöz yüksek tansiyon, bacak damarlarının iç duvarlarına daha fazla zarar verebilir. Bu durum, daha ağır venöz hastalık formlarına işaret eden kronik venöz yetmezliğe yol açabilir.
Akut venöz hastalıklar genellikle önceden mevcut hastalıklar olmadan ortaya çıkar, ancak kronik venöz hastalıklar tarafından da tetiklenebilir ve tıbbi tedavi gerektirir.
Hem kronik hem de akut venöz hastalıklarda, kompresyon terapisi tedavi konseptinde önemli bir rol oynar.
Diğer Makaleler
Kompresyon Sınıfları ve Tıbbi Çoraplardaki Önemi
Temel olarak, kompresyon sınıfı veya kompresyon gücü ne kadar yüksekse, kompresyon...
Devamını okuKompresyon Terapisi Nedir?
Tıbbi kompresyon terapisinde, bir tür elastik cihaz uzuvlara...
Devamını oku